Folsyre under graviditeten

Hvis du vil være gravid, anbefaler Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen, at du tager et tilskud af folsyre, også kaldet folinsyre, på mindst 400 mikrogram hver dag fra 1 måned før planlagt befrugtning til 3 måneder henne i graviditeten.

En god tommelfingerregel er at begynde med tilskud af folsyre, når du holder op med at bruge prævention og fortsætte til og med den 12. uge af graviditeten. I denne periode dannes neuralrøret i barnet, og undersøgelser har vist, at kvinder, som tager folsyre i denne periode, har en lavere risiko for at få et barn med misdannelser af hjerne og rygmarv (neuralrørsdefekt).

Folsyre kan ikke forhindre neuralrørsdefekter men nedbringe risikoen betydeligt. Faktisk menes risikoen at kunne nedsættes med omkring 75 %. Omvendt betyder det ikke, at dit barn vil få en neuralrørsdefekt, hvis du ikke har taget folsyre eller har spist en folsyrerig kost, men blot er risikoen større. Noget tyder også på, at risikoen for læbe-ganespalte nedsættes ved tilskud af folsyre.

Folsyre menes at kunne nedsætte risikoen for neuralrørsdefekter med omkring 75 %.

Rygmarvsbrok

En neuralrørsdefekt er en medfødt misdannelse, der opstår, når neuralrøret ikke lukker sig på 22.-29. dagen efter befrugtningen. Neuralrøret udvikler sig senere til hjernen og rygmarven. Graden af misdannelsen kan variere meget. Der kan opstå knogledefekter i rygsøjlen, der som regel er betydningsløse, eller rygmavsbrok, der kan føre til mere eller mindre alvorlige handicap. Der kan være tale om lammelser af benene, ufrivillig vandladning eller manglende følelse i huden. Enkelte børn dør som følge af rygmarvsbrok kort efter fødslen. I Danmark fødes årligt ca. 50 børn med rygmarvsbrok eller anden neuralrørsdefekt.

Folsyre som kosttilskud

Folsyre hører til B-vitamingruppen og kaldes også folinsyre, folacin eller folat. Du kan vælge at tage en multivitamintablet med 400 mikrogram folsyre, der også indeholder andre vitaminer og mineraler, eller tage en tablet, som kun indeholder folsyren.

Da der er tale om kosttilskud, vil disse vitaminpræparater bl.a. være mærket med påskriften "Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år". Denne advarsel er lovpligtig for alle kosttilskud og skal forhindre, at der ikke sker skade på fostre og mindre børn. Men da det i dette tilfælde anbefales, kan du roligt tage folsyre under graviditetens første 3 måneder og helst en måned inden. Netop denne formulering kan godt skabe forvirring blandt gravide.

Folsyre i kosten

Hvis du planlægger graviditet og ønsker at få dit folsyrebehov dækket via kosten alene, kræver det, at du spiser sundt hver dag. Generelt må dog siges, at det er meget svært at sikre, at kosten er rig nok på folsyre, hvorfor man anbefaler egentlig folsyretilskud.

Folsyre findes i de fleste fødevarer. Lever, bælgfrugter og grønne grønsager har høje indhold. Men da lever også indeholder meget A-vitamin, der kan skade fostret, bør gravide ikke spise lever ud over leverpostej. Andre gode kilder er brød, gryn og de fleste frugter og grønsager. Følgende kostråd vil være til gavn for både dig selv og dit barn:

  • Spis meget brød og gryn
  • Spis frugt og mange grønsager (i alt 600 gram om dagen)
  • Spis kartofler, ris eller pasta hver dag.
  • Spis ofte fisk og fiskepålæg - vælg forskellige slags
  • Vælg mælkeprodukter og ost med lavt fedtindhold
  • Vælg kød og pålæg med lavt fedtindhold
  • Brug kun lidt smør, margarine og olie - og spar i øvrigt på sukker og salt.

Vær opmærksom på, at store laks fra Østersøen har et højt indhold af dioxin, der kan påvirke fosterets udvikling. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen at kvinder i den fødedygtige alder, gravide og ammende højst spiser en portion (ca. 125 gram)  om måneden. Opdrættet laks kommer ofte fra Norge og er ikke forurenet med dioxin.

Gravide bør ifølge Fødevarestyrelsen heller ikke spise mere end 100 gram store rovfisk om ugen, fordi disse kan have et højt kviksølvindhold.

Særlig risiko

Nogle kvinder har en øget risiko for, at få et barn med neuralrørsdefekt. Visse typer medicin, bl.a. epilepsimedicin, kan give en øget risiko. Det samme gælder, hvis du lider af visse kroniske tarmsygdomme, sukkersyge, eller hvis der er set neuralrørsdefekt i den nærmeste familie. Hvis du er i tvivl, bør du tale med din læge.

Har du tidligere født eller været gravid med et barn med neuralrørsdefekt, er folsyretilskuddet ekstra vigtigt og skal indgå i din graviditetsplanlægning. Ofte vil du skulle tage 5 mg folsyre i stedet. Disse tabletter er dog på recept, og du bør drøfte det med din læge.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen
Læs også: