Graviditet og kvalme

Morgenkvalme er hos mange kvinder et af de første graviditetstegn. Det er dog meget forskelligt, hvordan gravide reagerer. Den største gruppe føler især morgenkvalme, som går over hen ad formiddagen.

Så er der ganske få, som har kvalme døgnet rundt, kaster meget op – og næsten ikke har overskud til at glæde sig over graviditeten. Det kan være svært at have det sådan. Både omverdenen, men også kvinden selv forventer ofte, at ventetiden udelukkende er en lykkelig og dejlig tid.

Andre mærker intet – og er bekymrede over dette, fordi de kan begynde at tænke på, om de mon overhovedet er gravide.

Kvalmen kan være ekstra udtalt hvis kvinden venter tvillinger. Her har kroppen ekstra travlt med at ”vokse” to børn – og oftest også to moderkager.

Alle variationer er normale – hvordan kroppen reagerer på en graviditet er lige så forskellig som kvinder er forskellige generelt. Hvis du er meget bekymret, så tag en snak med din egen læge, eller bed om en tidlig tid hos jordemoderen.

Årsager til kvalme

I det øjeblik det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderens slimhinde, begynder både et barn og en moderkage at udvikle sig. Moderkagen producerer nye hormoner, som er med til at ændre den ”normale” balance i kroppen hos andre hormoner.

Hormoner og psyke

Selv om ingen ved præcis, hvorfor gravide får kvalme, er det dog en almen antagelse, at det er de forandrede hormoner, som er årsag hertil. Der kan også være psykiske årsager til, at kvinden har meget kvalme.

Der er en tydelig tendens til, at kvinden plages mere af kvalme, hvis hun er meget bekymret for graviditeten. Det er ikke ualmindeligt at få kvalme, hvis man spekulerer meget, og hvis man har svært ved at slippe tankerne.

Der kan være mange årsager til at være særlig bekymret. Hvis man har haft svært ved at blive gravid eller tidligere har aborteret, kan det sætte mange tanker i gang.

Det kan også være, at graviditeten kommer på et upassende tidspunkt, hvor der sker andre store forandringer i ens liv. Det kan for eksempel dreje sig om problemer i parforholdet, sygdom i familien, uddannelse eller arbejde.

Træthed og belastning

Træthed og belastning kan få graviditetskvalmen til at tiltage. Der kan være mange forklaringer på, at man føler sig nødsaget til at tilsidesætte egne behov.

Nogle har et job, som kræver meget. Andre har et eller flere små børn i forvejen, som de bruger meget af deres energi på.

Ofte kan det være ens egne forventninger til, hvor meget man skal kunne klare, som gør, at man bliver stresset og hængt op.

Tvillinger

Kvalmen kan være ekstra udtalt hvis kvinden venter tvillinger. Her har kroppen ekstra travlt med at ”vokse” to børn – og oftest også to moderkager.

Hvornår og hvor længe?
Kvalmen kan begynde allerede i 4.-8. graviditetsuge og kan for nogle være så dominerende, at den belaster hverdagen meget. Det kan være svært for en selv og andre at acceptere og tage hensyn til.

På dette tidspunkt kan det endnu ikke ses, at man er gravid, og ofte har man ikke fortalt om graviditeten til venner, familie eller på arbejdspladsen.

Barnet

Barnet ligger inde i livmoderen, som er et beskyttet og sikkert sted. I de perioder, hvor du ikke kan spise normalt på grund af kvalmen, får barnet alligevel den næring, det skal have. Populært sagt får barnet mad først, og det er derfor moren, det går ud over, hvis hun i en periode ikke kan spise sundt og hensigtsmæssigt.

Gode råd ved kvalme

Hvis du lider af kvalme, skal du ofte prøve dig frem, førend du finder ud af, hvad der kan få kvalmen til at aftage. Nogle forslag er:

 • Spis ofte og spis små og lette måltider
 • Vent med at børste tænder, til kvalmen måske aftager op af formiddagen
 • Start dagen med en kiks, et stykke knækbrød eller nogle mandler – gerne før du står ud af sengen
 • Få evt. serveret morgenmad på sengen
 • Få rigelig søvn og hvile
 • Undgå at blive meget sulten eller meget mæt
 • Undgå fed og krydret mad
 • Undgå madlugte
 • Tag på weekend i sommerhus eller andet sted. Miljøforandring kan bryde en ond cirkel
 • Vær opmærksom på om kvalmen har et mønster, fx optræder på bestemte tidspunkter, eller bestemte lejligheder
 • Spis et syreneutraliserende lægemiddel. Kan købes på apoteket.
 • Prøv evt. akupunktur eller zoneterapi. Spørg din jordemoder om det tilbydes på dit fødested. Hvis du ikke har været til jordemoder endnu, så gerne ring til det fødested du er henvist til, og spørg om dette er muligt.
 • Prøv med akupressur armbånd. Der er her tale om et elastisk armbånd, som trykker et specielt sted på håndleddet, hvor der sidder et akupunkturpunkt mod kvalme. Kan købes på apoteket.
 • Del dine tanker og bekymringer med andre

Hvis kvalmen bliver til sygdom

I sjældne tilfælde kan kvalmen og opkastningerne blive meget voldsomme. Hvis du i en længere periode kaster op, næsten hver gang du spiser, hvis du taber dig meget i vægt eller hvis du bliver utilpas, fordi du ikke kan spise, skal du tale med din læge.

Indlæggelse

I sjældne, meget svære tilfælde kan det være tilrådeligt, at du bliver indlagt på hospitalet. I så fald er den almindelige graviditetskvalme gået hen og blevet til en sygdom, denne sygdom hedder hyperemesis gravidarum.

Kvalme senere i graviditeten

I slutningen af graviditeten kan kvalmen og opkastningen komme igen. Læg mærke til, om det er kort tid efter du har spist. I så fald kan det skyldes, du har spist for hurtigt og for meget. Dette kan meget vel ske – også selv om du kun har taget en lille portion i forhold til, hvad du plejer.

Barnet trykker op mod mavesækken, og hvis den pludselig skubber ekstra meget på, kan du kaste op helt uventet.

Det samme kan du opleve hvis du har kraftige plukkeveer, hvor livmoderens muskulatur trækker sig sammen og bliver hård. Det handler her ganske enkelt om pladsproblemer.

Forhøjet blodtryk

Hvis du har fået målt et forhøjet blodtryk og kvalmen og opkastningen følges af hovedpine, især pandehovedpine, trykken for brystet og/eller prikker for øjnene, kan det være tegn på, at dit blodtryk er ved at stige yderligere

I så fald skal du ringe til din læge, eller til jordemoderen på dit fødested, så du kan blive undersøgt nærmere.

Du kan være ved at udvikle det som populært kaldes for ”svangerskabsforgiftning”, som er en form for overbelastning af din krop. Det er dog en meget sjælden tilstand.

Læs også: