Når du ønsker at blive gravid

Når du ønsker at blive gravid

En dag opstår ønsket om at blive gravid. Måske som et indre behov, måske efter at du og din partner har talt om det, og I begge føler jer klar til at blive forældre. Når først ønsket er opstået, kan det være en god ide at se på, hvilken livsstil du eller I har, da flere ting kan være med til at fremme en graviditet.

Senere når du bliver gravid, kan det være en fordel, at du allerede forinden har ændret eller forholdt dig til dine vaner. Måske vil en graviditet i så fald ikke opleves som en stor ændring af jeres livsstil. Generelt set kan det komme dig – og hele jeres familie til gode – fx at have ændret kostvaner.

Jo yngre en kvinde er, jo nemmere er det at blive gravid.

Det kan virke overvældende at blive frarådet at drikke alkohol, ryge, spise for meget osv. ”Alt det sjove forsvinder!”, kan man høre gravide sige. Men det er interessant, hvorfor det usunde er det sjove?

Er det bare vaner, der har sneget sig ind, fordi du har glemt at være opmærksom? Hvilken værdi tillægger du en gåtur eller en cykeltur – evt. sammen med din mand eller kæreste? Hvilke følelser eller behov dækker du (over), når du tager et glas rødvin – eller skynder dig at putte et stykke chokolade i munden?

Hvor opmærksomme er I på hinanden? Og hvor opmærksom er du på dig selv, og det du har lyst til? Hvornår har du fx sidst taget manden eller kæresten i hånden og sagt: ”jeg kunne godt tænke mig …?”

Og hvad sker der i dig, hvis du stiller dig op foran spejlet? Er det kun negative ord, der dukker op? Hvor tilfreds er du egentlig med dig selv?

Måske er du vældig tilfreds med dit liv! Det er dejligt! Måske er der et par småting, du føler, du har lyst til at ændre – og måske trænger hele hverdagen til at blive set efter i sømmene.

Hvordan vi lever er et valg. Ligesom det er et valg, hvad vi putter i munden. Både før og under en graviditet.

At blive gravid

Jo yngre en kvinde er, jo nemmere er det at blive gravid. Ifølge Dansk Fertilitetsselskab er sandsynligheden for, at en kvinde bliver gravid pr. cyklus (ægløsning), ca. 24 % som 25-årig, omkring 12 % når hun er 35 år og ca. 0,5 % når hun er 45 år. Hos mænd forholder det sig anderledes. Her falder fertiliteten kun 10 – 15 % med alderen.

Hvis en kvinde har menstruation med 28 dage fra start til start, vil ægløsningen ske omkring 14 dage efter menstruationens start. Hvis kvinden har en længere cyklus, skal der lægges tilsvarende antal dage til.

Når et graviditetsønske opstår, bliver mange par naturligt mere optaget af deres sexliv. Her er det væsentligt fortsat at lade lysten og ikke en kalender være den styrende faktor. Det er dog en god ide at have samleje et par gange om ugen – da det logisk set er nødvendigt, for at blive gravid! I og med at sædceller er levedygtige et par døgn, øges sandsynligheden for graviditet ved et regelmæssigt sexliv.

Hvis et par, som ikke fejler noget i øvrigt, ikke har opnået graviditet efter et års forsøg, kan man henvende sig til egen læge. Lægen kan henvise til en fertilitetsklinik og vil begynde med indledende undersøgelser, såsom blodprøver fra kvinden og en sædprøve fra manden.

Hvis du har brugt p-piller, er det meget forskelligt, hvor lang tid din krop har brug for til at finde sin egen cyklus igen. Ægløsningen har været undertrykt og hormonerne kunstigt styret. Nogle kvinder vil være gravide efter en måned og andre oplever at der går lang tid, førend de får regelmæssig menstruation.

I kan evt. i en periode - hvor I begynder at overveje at få et barn – gå over til anden prævention, fx kondomer. Her får kvindens krop tid til at komme ind i sin egen cyklus og bliver dermed mere klar, når I er klar.

Risiko for abort

Fakta er, at op mod 30 % af alle graviditeter ender med en oftest tidlig abort. I langt de fleste tilfælde fordi der har været noget i vejen med fostret. For omkring 1 % af alle kvinder sker det, at de aborterer flere gange i træk.

Hvis dette sker 3 eller flere gange, kaldes det for ”abortus habitualis”. Hvis du har oplevet dette og er blevet gravid igen, kan du blive henvist til en speciallæge. Mange kvinder oplever efter behandling her, at graviditeten lykkes næste gang.

Hvis du vejer for meget

Når man bliver gravid tager man gennemsnitligt 10–14 kilo på, hvis man som udgangspunkt er normalvægtig. Dette er ekstra kilo som kroppen skal bære rundt på, og som hjertet skal forsyne med blod, ilt og næring.

Hvis kroppen i forvejen bærer rundt på ekstra kilo, belastes ben, hjerte og kredsløb yderligere. Læs mere om graviditet og kost.

Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen (2008) er knap 34 % af alle danske gravide overvægtige eller svært overvægtige (dvs. med en BMI over 25). I 2004 var det 32 %.

Overvægt kan gøre det sværere at blive gravid. Og jo større overvægt, jo sværere er det. I fedtvævet sker der en hormonel produktion, som har betydning for, hvordan en menstruationscyklus reguleres og dermed ægmodning og ægløsning. Også overvægtige mænd har sværere ved at producerer levedygtig sæd.

BMI

BMI (Body Mass Index) er et mål for sammenhæng mellem højde og vægt. BMI beregnes ved at dividere vægten (kilo) med højden i 2. (meter x meter). En person på 1,70 m, som vejer 74 kg har et BMI på: 74 kg/(1,70 m x 1,70 m) = 25,6 kg/m² . Beregn dit BMI.

• BMI under 18,5 betegnes som undervægt
• BMI på og mellem 18,5 og op til 25 betegnes som normal vægt
• BMI på og over 25 og op til 30 betegnes som overvægt
• BMI på og over 30 betegnes som svær overvægt og fedme

Hvis en meget overvægtig kvinde ønsker fertilitetsbehandling, kan hun opleve, at hun i stedet bliver tilbudt en livsstilssamtale og bliver bedt om at tabe sig, førend hun kan komme i behandling. Den primære gevinst er her, at hun efter vægttab måske slet ikke har brug for fertilitetsbehandling, da hun ved at tabe sig, bliver nemmere spontan gravid.

Sekundært vil en mindre vægt give hende en bedre graviditet og fødsel. Overvægtige kvinder føder oftere før tiden i forhold til normalvægtige gravide, får oftere kejsersnit og de er indlagt i længere tid efter fødslen end normalvægtige. Det gælder også efter almindelige fødsler. Overvægtige kvinder føder oftere store børn over 4,5 kg – og børnene er ligeledes indlagt i længere tid.

Det kan være barsk læsning, at en del ekstra kilo kan have en så stor betydning i forhold til graviditet. Men det er fakta. Så der er kun gevinster at hente, hvis en af jer – eller I begge – er overvægtige og ønsker at få et barn og I sammen tager beslutningen: "NU er det NU", at kosten skal lægges om, og der skal motioneres noget mere.

Motion

Hvis du er vant til at motionere, så fortsæt med dette. Et er, at motion styrker knogler, muskler og led – og hjælper med til at holde vægten. Noget andet er, at vi ofte har det godt med os selv, når vi har haft pulsen oppe og har brugt vores krop.

Hvis humøret er lavt, kan fx en god gå- eller løbetur løfte sindsstemningen, ligesom der ofte er mere styr på evt. bekymrede tanker, når man kommer hjem.

Hvis du slet ikke er vant til at motionere, men ønsker at komme i gang, så læg ikke for hårdt ud, men sæt realistiske mål. Start evt. i et motionscenter eller -klub og få lagt et program, der passer til dig. Hvis du presser dig selv for hårdt, er det nemt at blive skuffet over dig selv, og så ryger motivationen.

Sæt kortsigtede mål, som er overkommelige og få evt. en veninde eller din mand med, så I er flere til at støtte og motivere hinanden.

Tag folinsyre

Når du begynder at forsøge på at blive gravid, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du supplerer med 0,4 mg folinsyre dagligt, og at du fortsætter hermed indtil du er i 12. graviditetsuge.

Folinsyre er med til at mindske risikoen for at barnet fødes med visse – og i forvejen sjældne – typer misdannelser af hjerne og rygmarv, kaldet neuralrørsdefekter. Læs også artiklerne Folsyre under graviditet og Graviditet og Kost.

Undgå alkohol – for en sikkerheds skyld

Så snart et æg bliver befrugtet, begynder cellerne at dele sig og et barn udvikles. Ud fra et forsigtighedshensyn anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du undgår alkohol, hvis du planlægger en graviditet. Alkohol er et organisk opløsningsmiddel og kan gå ind og påvirke det voksende fosters celler, lige fra starten.

Hvis det er svært helt at ophøre med at drikke alkohol, kan det være en ide at have et øje i kalenderen og primært holde sig fra alkohol omkring ægløsningstidspunktet og i ugerne derefter. Hvis du efter 2 uger får menstruation, er du ikke gravid og kan tage fx et par glas vin igen.

For mandens vedkommende anbefaler Dansk Fertilitetsselskab, at han drikker mindre end 10 genstande om ugen, hvis sædkvaliteten er normal – og mindre end 5 genstande om ugen hvis sædkvaliteten er nedsat.

Tænk dig om hvis du tager medicin

Hvis du har en sygdom og er medicineret, skal du tale med din læge, hvis du ønsker at blive gravid. Fx er det vigtigt, at kvinder med sukkersyge får den rigtige mængde insulin, så sukkersygen dermed er velreguleret, når ønsket om graviditet opstår.

Ved almindelig hovedpine er det o.k. at tage de tabletter, som indeholder paracetamol. Men smertelindrende tabletter af gruppen NSAID, skal du holde dig fra. Det gælder fx stofferne ibuprofen og acetylsalicylsyre, da medicin fra denne gruppe kan nedsætte chancen for at blive gravid – og forårsage spontan abort og misdannelser hos barnet.

Som udgangspunkt skal du altid læse den indlægsseddel, der er i pakningen med medicin og altid rådføre dig med din læge først. Læs også artiklen Graviditet og medicin.

Hvis du ryger

Hvis du ryger og ønsker at blive gravid, er det værd at overveje at stoppe. Måske har du tænkt på det mange gange, men det har været svært at finde motivationen.

Måske kan det hjælpe, hvis du ved, at du øger chancen for at blive gravid, hvis du stopper med at ryge.

Hvis du allerede er i fertilitetsbehandling, bliver dine chancer også bedre her, hvis du stopper. Faktisk så gode at du ifølge Dansk Fertilitetsselskab opnår næsten samme chance for, at de befrugtede æg sætter sig fast, som kvinder, der aldrig har røget.

Rygning hos manden har kun en mindre indflydelse på hans sædkvalitet. Men der er ingen tvivl om, at det vil øge kvindens motivation, hvis de begge er rygere og stopper samtidig – og så er der kun gevinster at hente i forhold til barnet.

Læs også artiklen Graviditet og rygning.

Tæl kaffekopperne

Kaffe er en stimulans, som mange nyder dagligt. Hvis du ønsker at blive gravid, anbefales det dog, at du drikker mindre end 5 kopper kaffe dagligt.

Slap af!

Når ønsket om et barn opstår, så giv slip og lad tankerne og planlægningen fare. Nyd at I ikke behøver at bruge prævention! Nyd tanken om at din kæreste eller mand har valgt dig til at være mor/far til barnet!

Det er da en tillids- og kærlighedserklæring, der vil noget! Vær opmærksomme overfor hinanden, arranger fx på skift en overraskelse til hinanden og glem ikke at se din kæreste i øjnene og sig ”jeg elsker dig!”

At begære og blive begæret giver ofte mere overskud og lyst til sex og samvær med din kæreste. Hvilket absolut ikke gør chancen for at blive gravid mindre!

Hvis du vil vide mere:

Pjecer:

”SUNDE VANER før, under og efter GRAVIDITET” Sundhedsstyrelsen 2010
”Rygning, graviditet og fødsel”, Sundhedsstyrelsen 2006

Sundhedsstyrelsens hjemmesider :

Generelt om Sundhedsstyrelsen, samt mulighed for at downloade pjecer: www.sst.dk
Støtte til rygestop: www.stoplinien.dk
Generel information om kost, alkohol, motion, mm.: www.denbedstestart.dk

Læs også: