Skiferie - Husk solcreme og lad skægget stå

Et snedækket landskab får måske ikke umiddelbart ferieglade danskere til at tænke på solcreme. Men det bør den - især hvis det gælder skiglade danskere på vej til pisterne, hvor solen er meget stærk. Sneen reflekterer nemlig solen, så man får strålerne i forstærket form - det kaldes for albedoværdien. Nyfalden sne kaster ca. 80 procent af sollyset tilbage, mens gammel sne reflekterer 30-50 procent. Og selv når det er overskyet, kastes solens stråler tilbage fra sneen.

Samtidig rammer strålerne, der reflekteres fra sne, også af kroppen, der ellers aldrig udsættes for sollys. Derfor kan man blive forbrændt under for eksempel hagen eller bag ørerne, hvor de færreste tænker på at smøre sig ind i solcreme.

Nyfalden sne kaster ca. 80 procent af sollyset tilbage, mens gammel sne reflekterer 30-50 procent. Og selv når det er overskyet, kastes solens stråler tilbage fra sneen.

Følg disse tre råd

Når du tager på skiferie er det derfor vigtigt at følge disse solråd:

  1. Brug en solcreme med et højt faktortal
  2. Brug zinkpasta eller en god læbepomade med solfaktor på de mest udsatte steder som læber, næse og ører
  3. Skån ansigtets hud mest muligt, og det gør man bl.a. ved at bevare hudens naturlige lag af fedt. Derfor skal man ikke vaske sig med sæbe og varmt vand om morgenen, og som mand skal man gemme morgenbarberingen til om aftenen eller vælge at lade skægget stå i ferien.

Ud over disse råd er det samtidig en god ide at medbringe følgende:

  • Vabelplaster - så man kan stå på ski, selv om skistøvlerne har gnavet
  • Et elastikbind - det kan være med til at forebygge overbelastningsskader.
Læs også: