Gode råd om børneeksem

Børneeksem kaldes også atopisk eksem og tidligere også astmaeksem. Børneeksem er en sygdom med tør, kløende hud og perioder med eksem. Børneeksem - Hvad er børneeksem?

Det starter typisk tidligt i barnealderen. Man ved ikke, hvad årsagen er til, at nogle børn får børneeksem, men arvelighed spiller ind.

Mange børn slipper af med eksemet inden puberteten. Her i folderen finder du svar på nogle af de spørgsmål, du kan have i forbindelse med børneeksem. 

Brug to slags cremer

Børneeksem behandles med to slags cremer: Fugtighedscreme og medicinsk creme. Medicinsk creme fås gennem lægen og mindsker rødme og kløe. Førstevalg af medicinsk creme er steroidcreme. Steroidcreme er effektiv og uden bivirkninger, når du bruger cremen rigtigt og efter lægens anvisninger. Fugtighedscreme bruges hver dag. Fugtighedscreme tilfører huden den fugt og fedt, som huden mangler, og forebygger eksemudbrud.

Steroidcreme – hvor ofte, hvor meget, hvordan?

Du skal have en klar aftale med lægen om, hvor mange gange om dagen, du skal smøre – og i hvor lang en periode, du skal smøre. Når du smører cremen på, kan du med fordel bruge ’fingerspidsreglen’, som er nem at huske: 
Børneeksem - Fingerspidsreglen Den mængde creme, der kan ligge på langs af det yderste led af en voksenfinger, skal kunne smøres ud på et område, der svarer til to voksne håndflader.

Børneeksem - DalmatinermetodenEn anden god huskeregel er ’dalmatinermetoden’, hvor du sætter cremen i pletter på huden – på den måde bliver cremen fordelt, og I undgår, at ét sted bliver smurt med mere creme end andre steder.

Husk i øvrigt at vaske dine hænder, når du har smurt dit barn med steroidcreme.

Fugtighedscreme – vælg den rigtige

Børneeksem - Vælg den rigtige fugtighedscremeDen rigtige creme for dit barn og dig er den, som I begge synes er behagelig at bruge – så bliver det nemmere at få den brugt.
 
Det er bedst, hvis cremen ikke indeholder parfume og har et højt indhold af fedt. Det kan være en god idé at bruge forskellige cremer til forskellige situationer – fx en meget fed creme om aftenen og en mindre fed creme om morgenen, før dit barn får tøj på.
 
Husk, at den ene creme skal være trængt helt ind i huden, før den næste smøres på. Du kan derfor med fordel vente ca. en halv time mellem påsmøringerne af steroidcreme og fugtighedscreme. Tag gerne apoteket med på råd, så du får præcis den fugtighedscreme, der passer bedst til jer.

Leg fugtighedscremen på

Det kan være svært at smøre et barn ind, der er irritereret eller måske græder. Prøv derfor at gøre indsmøringen til en leg, hvor barnet har et medansvar og hjælper til. Se tv, fortæl en historie eller syng en sang, så fokus flytter sig. I kan også lave leopardprikker, snefnug eller tigerstriber med cremen, når I smører den på.

Brug bomuld – undgå uld

Børneeksem - Brug bomuld undgå uldUld inderst på kroppen kan medføre kløe og nye eksemudbrud. Det er derfor bedre for dit barn at have bomuld inderst. Husk at vaske nyt tøj inden det tages i brug, da det kan indeholde kemikalier og dermed virke irriterende på huden.
 
Mærker og generende indvendige sømme i tøjet kan også virke irriterende på hud med eksem. Klip vaskemærker af og vend eventuelt undertrøjen på vrangen så sømmene ikke generer.

Undgå lange, varme bade

Børneeksem - Undgå lange, varme badeVarmt vand og lange bade udtørrer huden. Hold derfor vandtemperaturen så lav som muligt, og tag kun korte bade. Badeolie i vandet er et supplement til fugtighedscremen – ikke en erstatning. Du kan med fordel vaske dit barns hud med hænderne og duppe huden tør med håndklædet i stedet for at gnide og frottére. Straks efter badet er det vigtigt at smøre med fugtighedscreme.

Sov ikke for varmt

Når barnet får det varmt og begynder at svede, kan huden begynde at klø. Sved i sig selv kan også forværre eksemet. Hold derfor øje med, om dit barn har det varmt under tøjet, og lad det sove i relativt kølige omgivelser.

Ikke klø, gerne klappe

Det er svært ikke at klø, når det klør – især for børn – men det kan skade huden og giver risiko for infektion i eksemet. Prøv at vise dit barn, at man i stedet kan klappe sig, hvor det klør – eller trykke forsigtigt. Det hjælper mod kløe, og det skader ikke huden. Husk også at få klippet og filet barnets negle inden de bliver for lange – det skåner huden i de tilfælde, hvor barnet alligevel kommer til at klø sig.

Kontakt lægen

Hvis behandlingen ikke hjælper, eller hvis eksemet bliver værre, kan lægen afgøre, om det er nødvendigt at ændre behandlingen. Kontakt også lægen, hvis der er tegn på infektion i området med eksem. Infektion ses som gule skorper og væskedannelse.
 

Læs mere om behandling af børneeksem på www.apoteket.dk/bedrehud

CHAT MED OS

Hvis du har spørgsmål børneeksem, så kan du bruge vores chat, som er åben 24 timer i døgnet.
START CHAT
Kilde: Danmarks Apotekerforening
Læs også: