Kondom for kvinder

Femidom er en slags kondom for kvinder. Det beskytter mod graviditet ved at dække indersiden af skeden. Ligesom kondomet er det et lugtfrit engangshylster, der er behandlet med creme (nogle sæddræbende). Femidomet består af et rør i blødt materiale. Røret er åbent i den ene ende, og i hver ende er der en ring. Ringen i den lukkede ende skal gøre det lettere at føre røret ind i skeden, så det kan anbringes så hurtigt og let som en tampon. Ringen i den åbne ende skal forblive på ydersiden af skeden, og den vil bliver skubbet fladt mod kønslæberne under samlejet.

Femidom er en meget effektiv beskyttelse mod graviditet og seksuelt overførte sygdomme.

Hvor effektiv er Femidom?

Hvis Femidomet bliver brugt som beskrevet i brugsanvisningen, er det en meget effektiv beskyttelse mod graviditet og seksuelt overførte sygdomme som f.eks. hiv/aids. Men som ved andre former for prævention er der ingen garantier for 100% beskyttelse.

Hvordan bruges Femidom?

Det er klogt at øve sig på at sætte Femidom op. Øv dig i fred og ro, inden du prøver det sammen med din partner. Find en egnet stilling - enten liggende eller siddende, med spredte ben, eller stående med det ene ben på en stol.

Femidom

Tag Femidom ud af pakningen og vær sikker på, at den elastiske indre ring befinder sig i den lukkede ende af røret. Klem den nederste halvdel af den indre ring mellem din tommelfinger, pegefinger og langfinger. Dette giver et sikkert greb og letter indsætningen. Spred med den anden hånd kønslæberne, mens du indfører den sammenklemte ring og skubber den så langt op du kan. Sæt så din finger ind i indersiden af hylsteret, indtil du kan føle bunden af den indre ring, og skub ringen op i skeden.

Femidomet sidder, som det skal, når den inderste ring lige har passeret kønsbenet. Du kan mærke kønsbenet ved af bevæge dine fingre op imod forsiden, når de er 5-6 cm inde i skeden. Den ydre ring og en lille del af hylsteret vil blive uden for skeden.

Hvad sker der under samlejet?

Da brugen af Femidom ikke forudsætter, at din partners penis er erigeret, kan du placere det på et hvilket som helst tidspunkt - blot inden din partner fører penis ind i din skede. Det kan evt. være en del af forspillet.

Når du og din partner så er klar til det egentlige samleje, skal din partners penis føres ind i hylsteret. For at Femidomet skal yde beskyttelse, må det ikke gå i stykker. Vær derfor opmærksom på skarpe negle, smykker og piercinger, der kan beskadige det. Hvis Femidom bliver beskadiget, skal det smides væk, og I må tage et nyt.

Under samlejet er det helt normalt, at Femidomet bevæger sig en smule. Det mindsker hverken beskyttelsen eller fornøjelsen, for penis er stadigvæk er dækket, og sæden vil forblive inde i hylsteret. Du kan evt. tilsætte vandbaseret glidecreme på indersiden af Femidomet.

Hvis du mærker, at den yderste ring er ved at blive trukket ind i skeden, eller hvis penis kommer ind i skeden på ydersiden af hylsteret, skal I stoppe, og din partner skal trække sig tilbage. Derefter skal der tilsættes mere creme på indersiden af hylsteret.

Hvordan fjernes Femidom?

Da Femidom klæber til indersiden af skeden, behøver din partner ikke trække sig tilbage lige efter, at han har fået udløsning. Du kan fjerne hylsteret, når det passer jer begge. Men pas på ikke at spilde sæden.

For at fjerne Femidomet skal du klemme den ydre ring sammen for at beholde sæden inden i. Træk så ganske let. Læg det brugte hylster i dets pakning og skaf det af vejen som et hygiejnebind. Smid aldrig Femidom i toilettet. Hvis du har lyst til at have samleje igen, skal du bruge et nyt Femidom.

Femidom® kan også anvendes, hvis du reagerer allergisk over for gummi.

Læs også:
Find dit apotek

Find apotek

Søg efter apotekernes åbningstider, adresser og telefonnumre.

Se oversigten