Lokalbehandling med binyrebarkhormoner (steroider)

Lokalbehandling med binyrebarkhormoner

Hudsygdomme som f.eks. eksem og psoriasis kan behandles med steroider. Det er syntetiske forbindelser, som ligner de naturligt forekommende binyrebarkhormoner.

Binyrebarkhormoner tilhører nogle af de vigtigste behandlingsmidler inden for hudsygdomme.

Binyrebarkhormoner tilhører nogle af de vigtigste behandlings-midler indenfor hudsygdomme. 

Binyrebarkhormonerne kan ved lokal anvendelse dæmpe symptomerne ved en lang række hudsygdomme.

Svage og stærke binyrebarkhormoner

Der findes varierende styrker af binyrebarkhormonerne. De svagest virkende betegnes gruppe I, de middelstærke gruppe II og de stærkest virkende gruppe III og IV binyrebarkhormoner.

Man har således inddelt binyrebarkhormonerne efter deres evne til at hæmme et eksem og deres evne til at fremkalde en sammentrækning af blodkarrene i huden.

De svagere virkende binyrebarkhormoner (gruppe I og II) anvendes typisk i ansigtet, på halsen eller i hudfolderne, hvor huden er tynd.

De stærkere virkende binyrebarkhormoner (gruppe III og IV) anvendes på øvrige hudområder.

Binyrebarkhormonerne findes i både cremer, salver og flydende opløsninger. Hvad man vælger afhænger af, hvor på kroppen udslettet findes, hvor stort et område det drejer sig om, og om hudområdet er tørt.

Midlerne anvendes typisk 1-2 gange dagligt i 1-3 uger, hvorefter man aftrapper behandlingen til hver anden dag i nogle uger og derefter forsøger at ophøre.

Hvis man lige pludselig ophører behandlingen efter uger eller måneder, kan der opstå forværring i tilstanden. Dette fænomen kaldes re-bound fænomen. Det er derfor vigtig at aftrappe behandlingen langsomt over nogle uger.

Generelt skal man kun anvende binyrebarkhormonerne regelmæssigt få uger af gangen for at undgå bivirkninger.

Dog kan man ved kronisk hudlidelse være tvunget til at give en vedligeholdelsesbehandling med påsmøring af steroidcreme eller salve 1-3 gange om ugen.

Binyrebarkhormoners bivirkninger

De bivirkninger som typisk opstår omfatter:

  • Tynd hud (hudatrofi af overhuden)
  • Rynket hud (svind af elastiske fibre i læderhuden)
  • Udvidede blodkar i huden (teleangiektasier)
  • Hudblødninger (purpura)
  • Øget behåring (hypertrikose)

Når man anvender binyrebarkhormon til huden, er det vigtigt, at man kun smører det på i et tyndt lag på det angrebne hudområde, og man herefter vasker hænderne.

Man skal være forsigtig med at anvende binyrebarkhormoner længere tid i ansigtet, da der kan opstå bumser og eksem omkring munden (perioral dermatitis).

Man bør ligeledes undgå at anvende steroiderne i øjenomgivelserne gennem længere tid, da der kan opstå et øget tryk på øjet (glaukom).

I de naturlige hudfolder virker binyrebarkhormonerne kraftigere, og der er tilsvarende større risiko for bivirkninger.

Små børn må ikke smøres på store dele af kroppen gennem længere tid. Det skyldes, at der er risiko for, at binyrebarkhormonerne optages i kroppen og hæmmer binyrernes egen produktion af hormoner.

De svageste virkende steroider (hydrocortison) kan fås i håndkøb på apoteket, mens stærkerevirkende steroider kun fås på recept hos lægen.

Læs også: