Gode råd om at give børn medicin

Alle forældre ved, at det kan være svært at give børn medicin. Derfor har vi samlet nogle gode råd om, hvordan du på en skånsom måde kan give dit barn medicin, så det giver barnet mindst muligt ubehag.

Generelt
Det allervigtigste er, at et sygt barn tager den medicin, lægen har ordineret. Barnet vil muligvis forsøge at undvige, men her skal du som forælder styre situationen og sørge for, at barnet alligevel får sin medicin. Vær dog samtidig kærlig og aldrig hård eller truende – barnet skal ikke straffes, fordi det prøver at slippe. Prøv at vende situationen til en positiv oplevelse – lov f.eks. barnet at få en belønning bagefter, så det ikke er så slemt. Husk også altid at rose barnet, efter det har taget medicinen.

Forbered altid barnet på, hvad der skal foregå.
For at skabe tryghed omkring situationen, hvor barnet skal have medicin, er det vigtigt, at både du som forælder og barnet ved, hvad grunden er til, at der skal tages medicin, samt hvilken medicin, der skal tages hvordan. Forbered derfor altid barnet først på, hvad der skal foregå. For større børn er det vigtigt, at du altid giver reelle oplysninger.
 
Medicin kan tages på flere forskellige måder. Husk at det er dig, der kender dit barn bedst, så hvis barnet har svært ved at sluge tabletter, kan du spørge, om der findes miksturer eller smeltetabletter.
 
Hvis barnet skal have medicin over en længere periode, kan det være en god ide at skiftes til at give barnet medicinen, så det ikke bliver den ene forælder, der altid fremstår ”den onde”.
 

Gode råd til indtagelse af forskellige former for medicin

Nedenfor er listet nogle helt specifikke råd til barnets indtagelse af medicin:

Klysma
Varm eventuelt tuben lidt mellem hænderne, så ikke den er for kold, og kom derefter lidt vaseline på studsen, så den ikke føles ubehagelig ved indføring i endetarmen.

Næsedråber og næsespray
Opvarm næsesprayen eller næsedråberne mellem dine hænder, og det vil føles mere behageligt for dit barn.

Til større børn kan du give barnet en sukkerfri pastil eller lignende, før du giver næsemidlet. Dette gøres for at camouflere bismagen fra næsemidlet. Bagefter er det rart med lidt at drikke, for det sker ofte, at der kommer en smule af den ofte bitre medicin ned i halsen.

Se en video om at brug af næsespray eller næsedråber.

Øredråber
Opvarm beholderen af øredråberne et kort øjeblik mellem dine hænder eller i lunt vand, inden dråberne gives, så barnet ikke vil føle ubehag ved at få de kolde dråber i ørerne.

Se en video om brug af øredråber.

Penicillin mikstur
Penicillin smager ikke altid godt, men sig ikke dette til barnet, inden penicillinen tages. Særligt phenoxymethylpenicillin har en grim og bitter smag, der er meget svær at maskere. Andre typer af penicillin, der er knap så bitre, smager for en barnemund faktisk helt godt pga. de syntetiske smagsstoffer.
For eventuelt at maskere penicillinsmagen, anbefales det for nogle typer penicillin at blande det op med koncentreret saft eller juice i små mængder. I dette tilfælde skal du være sikker på, at barnet indtager hele den mængde væske, medicinen er blandet op i. Andre penicilliner skal bare drikkes uden yderligere opblanding.

Foreslå evt. større børn at holde sig for næsen, mens det tager medicinen, for at formindske smagsindtrykket.
Giv barnet noget at spise eller drikke bagefter.

For små børn kan man udnytte synkerefleksen ved at tømme medicinen så langt bagtil i bar-nets mund, som muligt. Dette kan med fordel gøres med en doseringssprøjte.

Tabletter
Hvis dit barn ikke kan sluge en tablet, skal du aldrig tvinge barnet til det. De fleste tabletter kan knuses, f.eks. mellem 2 skeer, og pulveret kan evt. blandes med saftevand. Det skal være i så lille en mængde saftevand som muligt, så barnet får al medicinen. Husk at skylle glasset efter, for at få det hele med.

Du skal være opmærksom på, at ikke alle tabletter må knuses. Hvis du ikke kan se i indlægssedlen, om tabletten må knuses, kan du spørge på apoteket.

Nogle tabletter er opløselige, de kan opløses i en lille mængde vand og derefter suges op i en engangssprøjte - højst 5 ml væske ad gangen. Når tabletten er opløst, kan du give barnet medicinen. Alternativt kan tabletten også blandes i juice eller yoghurt. Husk altid at blande op i en lille mængde juice, yoghurt el.lign., så barnet får al medicinen. Få al medicinen med ved at skylle efter med en ekstra portion væske.

Der findes også smeltetabletter til børn. De er tilsat smagsstoffer, og de fleste børn fra 1-2 års alderen, kan spise dem uden problemer.

Stikpiller
Du kan lette indføring af stikpillen, hvis du enten putter lidt vaseline på spidsen eller dypper den hurtigt i lunkent vand inden indføringen. Klem lidt fast om numsen bagefter, så barnet ikke presser den ud igen. Af samme årsag skal den flade ende af stikpillen stikkes op i endetarmen først.  Dette skulle netop mindske risikoen for, at den bliver klemt ud igen efter indføring. Der kan være lidt spidse flager på stikpillens flade ende, dem kan du forme, så de ikke generer barnet.

Øjendråber
Det er mest behageligt, hvis øjendråberne er opvarmet mellem dine hænder. Hvis det er helt umuligt at give dit barn øjendråber, kan du eventuelt vente, til barnet er faldet i søvn og herefter snige en dråbe i det pågældende øje.

Se en video om drypning af øje.

Cremer og salver
Smør cremen/salven på en ren og tør hud. Hvis der er tale om større områder, kan du duppe cremen/salven på hudområdet, hvorefter du kan smøre cremen jævnt ud uden at gnide for hårdt. Husk at vaske dine hænder bagefter. Hvis dit barn smører cremen på selv, og hænderne ikke skal behandles, skal barnet også selv vaske hænder bagefter. 

Læs også: