Hvad gør jeg, hvis jeg glemmer at tage mine p-piller?

Har du glemt at tage en p-pille, skal du måske beskytte dig på anden vis i resten af perioden. Om det er nødvendigt eller ej, kan du læse her.

Hvor lang tid er det siden, at du skulle have taget din p-pille?

  • Mindre end 12 timer? Du kan tage det roligt. Tag den glemte p-pille med det samme og den næste til sædvanlig tid. Så er du stadig beskyttet mod graviditet.
  • Mere end 12 timer? Tag p-pillen straks, også selv om det betyder, at du skal tage 2 p-piller på samme dag.
  • Er der gået et døgn? Tag 2 p-piller på én gang. Når der er gået mere end 12 timer, kan du ikke regne med, at p-pillerne beskytter mod graviditet. Du skal derfor bruge anden beskyttelse i de næste 7 dage. I de 7 dage skal du tage p-pillerne som sædvanligt.
Hvis du har svært ved at huske dine p-piller, kan du, gratis, tilmelde dig vores sms-service.

Hvis der er 7 eller flere p-piller tilbage i pakningen: Når du er færdig med denne pakning, holder du en pause på 7 dage, som du plejer. Du starter på en ny pakning den 8. dag.

Er der færre end 7 p-piller tilbage i pakningen: Når du er færdig med denne pakning, fortsætter du straks næste dag med en ny pakning. Du skal ikke holde 7 dages pause, som du plejer.

Bemærk, at nogle typer p-piller indeholder fra 2 til 7 inaktive tabletter (placebo), som du tager efter de aktive p-piller i stedet for at holde pause. Der gælder særlige forholdsregler omkring glemte p-piller for den type p-piller. Du skal følge vejledningen i den vedlagte indlægssedde. Du kan også se indlægssedlen på www.indlaegsseddel.dk.

Risikoen for at blive gravid stiger, hvis du:

  • Tager den første p-pille for sent
  • Har glemt at tage p-piller i pakningens første uge og har haft samleje i ugen inden
  • Glemmer at tage 2 eller flere p-piller
  • Venter mere end 12 timer med at tage p-pillen
  • Kaster op inden for 3-4 timer efter, du har taget din p-pille
  • Har kraftig diarré
  • Tager medicin eller naturlægemidler, der påvirker p-pillens virkning

Hvis du bruger minipiller

Du skal tage minipiller hver dag uden at holde pause pause. Der findes minipiller med lav og høj koncentration af hormon. De kaldes lavdosis og højdosis minipiller. Lavdosis minipiller skal tages meget præcist. Du kan se i indlægssedlen, om dine minipiller er højdosis eller lavdosis.

Glemt lavdosis minipille

Tager du minipillen mere end 3 timer for sent, er metoden usikker. Du skal bruge anden beskyttelse i de næste 7 dage og fortsætte med at tage minipillerne dagligt.

Glemt højdosis minipille

Hvis du bruger højdosis minipiller, er metoden usikker, hvis du tager den over 12 timer for sent. Du skal bruge anden beskyttelse i de næste 7 dage og fortsætte med at tage minipillerne dagligt.

Hvis det er gået galt

Du kan tage fortrydelsespiller efter et samleje, hvor beskyttelsen har svigtet. Der findes 2 typer, der begge kan købes uden recept på apoteket. Den ene type kan tages indtil 120 timer (5 døgn) efter samlejet og den anden type kan tages indtil 72 timer (3 døgn) efter samlejet. Læs hyppige spørgsmål om fortrydelsespiller

Er din menstruation udeblevet på trods af, at du har taget p-piller eller minipiller, bør du kontakte din læge eller tage en graviditetstest for at checke, at du ikke er blevet gravid.

I tvivl?

Er du i tvivl om, hvordan du skal tage dine p-piller, kan du læse den vedlagte indlægsseddel, spørge lægen eller apoteket. Du kan også finde indlægssedlen på www.indlaegsseddel.dk.

Hvis du ofte har problemer med at huske at tage dine p-piller eller minipiller, kan du spørge lægen eller apoteket om andre muligheder for prævention. Du kan også tilmelde dig apotekets gratis sms-service, så du får en sms, når du skal tage din medicin.

Apotekets sms service

Læs også: