Hormonel prævention og udskydelse af menstruation

Der kan være situationer, hvor du ønsker at udskyde din menstruation, fx fordi du skal på ferie. Det er forskelligt, hvordan det skal gøres afhængigt af, hvilken hormonel prævention du bruger. Inden du går i gang, kan du læse indlægssedlen, hvor der ofte er en vejledning. Hvis du har spørgsmål, som ikke kan besvares af indlægssedlen, kan du kontakte din læge.

Der er en mening med, at p-piller/p-ring er designet som de er. P-piller tager man dagligt i 3 uger og holder en uges pause, for at fastholde en regelmæssig blødning hver fjerde uge. P-ringen anbringes dybt i skeden og bæres uafbrudt i 3 uger, hvorefter der ikke anvendes nogen ring i 1 uge. I denne uge vil der komme menstruation.

Blødningen giver også en sikkerhed for, at man trods brugen af p-piller/p-ring ikke er blevet gravid. Det kan ikke anbefales at udskyde sin menstruation for ofte. 

Monofase p-piller (alle tabletter er ens i pakningen)

Du kan udskyde en menstruation ved at lade være med at holde de sædvanlige 7 dages pause mellem to pakker.

Du kan udskyde en menstruation ved at lade være med at holde de sædvanlige 7 dages pause mellem to pakker. Du starter derfor direkte på en ny pakke på det tidspunkt, hvor du ellers skulle holde pause.

Derefter kan du gå tilbage til den sædvanlige rytme med en uges pause, efterfulgt af p-piller i 3 uger osv. På denne måde udskyder du din menstruation 3 uger.

Tofase p-piller (2 forskellige slags tabletter i pakningen = 2 farver)

Når du har afsluttet den første pakke p-piller skal du springe pausen over og gå videre til den næste. Du skal IKKE tage de første tabletter i pakningen (ofte 6-7 tabletter i én farve), som du plejer, men begynde DIREKTE med de sidste tabletter i pakningen.

På denne måde kan du udskyde din menstruation det antal dage, du ønsker, dog max. svarende til antallet af tabletter af den "sidste" farve.

Trefase P-piller (3 forskellige slags tabletter i pakningen = 3 farver)

Når du har afsluttet den første pakke p-piller skal du springe pausen over, og gå videre til den næste. Du skal IKKE tage de to første slags tabletter (2 første farver), men springe DIREKTE til de sidste tabletter i pakningen.

På denne måde kan du udskyde din menstruation det antal dage, du ønsker, dog max. svarende til antallet af tabletter af den "sidste" farve.

Teoretisk set kan man godt springe pausen helt over og begynde almindeligt på en ny pakning. På denne måde er der dog stor risiko for pletblødninger, og så er man jo lige vidt.

Ved brug af p-piller er det vigtigste, at du overholder den tabletfri pause på en uge. Den må IKKE FORLÆNGES.

P-ring

Hvis du anvender p-ring og ønsker at udskyde din menstruation, skal du indsætte en ny ring straks efter fjernelse af den forrige. Du skal altså ikke have en ringfri periode mellem ringene. Den nye ring kan sidde i op til 3 uger og fjernes når du ønsker menstruation. Under anvendelse af den nye ring kan du opleve plet- eller gennembrudsblødninger.

Læs også: