Medicin mod hoste

Hoste er en refleks fra lungerne. Det er et irriterende, men ofte nyttigt symptom, som har til formål at fjerne fremmedlegemer og andre irriterende stoffer fra luftvejene. Hoste opstår typisk, når lungerne irriteres af røg, slim eller snot. Hoste ses ofte i forbindelse med forkølelse og infektioner i hals og lunger. Det er oftest ikke nødvendigt at behandle hoste med medicin.

Det er oftest ikke nødvendigt at behandle hoste med medicin.

Slimløsnende midler mod hoste

De hyppigst anvendte midler er bromhexin og acetylcystein. Virkningen bygger på en spaltning af sejt slim, så slimen bliver mere tyndtflydende og dermed lettere at hoste op. Der findes desuden en række naturlægemidler og kosttilskud mod hoste. Det er ikke veldokumenteret, at Bromhexin rent faktisk har en slimløsnende effekt. Der gælder stort set det samme for acetylcystein. Personer med KOL, kronisk obstruktiv lungesygdom, også kaldet rygerlunger, kan dæmpe symptomer med acetylcystein. Der er heller ikke dokumentation for naturlægemidler og kosttilskud. Du kan altså højst forvente en beskeden effekt af slimløsnende hostemedicin.

Hostestillende midler

De hostestillende midler kan opdeles i midler, som centralt nedsætter hosterefleksen og midler, som indeholder antihistaminer. Lægemiddelstofferne i de centralt virkende hostemidler er typisk morfinlignende stoffer både naturlige og syntetiske. Antihistaminers effekt skyldes formentlig dets sløvende effekt. Der findes desuden en række naturlægemidler og kosttilskud mod hoste. Det er ikke veldokumenteret, at de markedsførte hostestillende midler rent faktisk er hostestillende. Der kan dermed kun forventes en beskeden effekt ved akut hoste. Det gælder både håndkøbs- og receptmedicin. Der er heller ikke dokumentation for naturlægemidler og kosttilskud.

Sammenfatning

Det kan ikke dokumenteres, at hostemidler virker bedre end at drikke vand eller the.

Ikke-medicinsk behandling af hoste

  • Løft hovedgærdet på sengen, da hoste forværres i vandretliggende stilling
  • Drik vand eller the
  • Undgå rygning og røgfyldte lokaler

Hvad skal du være opmærksom på?

Drejer det sig om små børn, må man overveje, om det drejer sig om en sygdom i luftvejene. Infektion i luftvejene kan skyldes både bakterier og virus (hos børn er det oftest virus). Infektioner med bakterier kan behandles med antibiotika. Har barnet feber er det tegn på infektion. Hvis barnet i øvrigt er upåvirket, er der ikke så meget, man kan gøre andet end at vente til, sygdommen går over. Hvis hosten kommer pludseligt og er meget voldsom, bør det give mistanke om et fremmedlegeme i luftvejene. Det kan være en akut livstruende tilstand, da det kan resultere i kvælning. Små børn lægges over armen med maven nedad og bankes let på ryggen. Større børn kan i første omgang bankes på ryggen med hul hånd, hvis det ikke hjælper kan man stille sag bag dem, tage armene om dem, folde hænderen og give et kraftigt stød under brystbenet. Hjælper dette ikke straks, bør du ringe 112.

Læs også: