P-piller og minipiller - hvordan virker de?

P-piller anvendes først og fremmest til at beskytte mod graviditet. P-piller kan også bruges til at afhjælpe meget stærke menstruationssmerter, til meget alvorlige hudproblemer som akne og til udsættelse af menstruation. Hovedsageligt bruges de som prævention. P-piller beskytter ikke mod sexsygdomme som kønsvorter og klamydia.

Den kvindelige hormoncyklus

P-piller er en af de sikreste præventionsmetoder, når der skal beskyttes mod graviditet (ca. 99 % sikker).

Kvindens cyklus starter på menstruationens første dag og strækker sig til den næste menstruations første dag.

En cyklus varer i gennemsnit 28 dage, men alt mellem 21-35 dage er normalt. Selve menstruationen varer normalt 3-7 dage.

Når menstruationen begynder, starter modningen af et nyt æg på æggestokken. Efter et par uger er ægget klart til at løsne sig fra æggestokken og bevæger sig ned igennem æggelederen.

Bliver ægget ikke befrugtet af en sædcelle, afstødes det sammen med livmoderens slimhinde som en menstruation. Fra ægløsningen til menstruation går der 14 dage.

Graviditet

Hvis ægget befrugtes, og det sætter sig fast i livmoderens slimhinde, danner kroppen hormoner, som forhindrer slimhinden i at afstødes. Derved udebliver menstruationen. En udebleven menstruation kan være første tegn på, at du er gravid.

Man kan ikke bruge p-piller til at afbryde graviditet. Man må kun starte på p-piller, når det er helt sikkert, at man ikke er gravid. Derfor anbefales det at starte på første menstruationsdag.

Hvordan virker p-piller?

P-piller indeholder de kunstige kvindelige kønshormoner østrogen og gestagen. P-piller er en af de sikreste præventionsmetoder (ca. 99 % sikker). Metoden er ikke 100 % sikker, så man kan blive gravid med p-piller. Dog er risikoen meget lille, hvis man tager p-pillerne, som der står i pakken.

Hormonerne i p-pillen påvirker kroppen på tre måder:

 • Ægløsningen hæmmes
 • Slimproppen ved indgangen til livmoderen bliver så sej, at sædcellerne næsten ikke kan trænge igennem
 • Opbygningen af slimhinde i livmoderen, der finder sted hver måned, undertrykkes.

Derved bliver det så godt som umuligt for et befrugtet æg at sætte sig fast.

Hvilke typer p-piller findes der?

Der findes 2., 3. og 4. generationspiller. De varierer i sammensætningen af hormoner. Det er lægen, der afgør, hvilken type p-piller der er bedst egnede til den enkelte kvinde.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at lægen som udgangspunkt vælger 2. generationspiller og/eller p-piller med det laveste hormonindhold.

Hvis lægen giver en anden p-pille end 2. generationspillen, skal der være en årsag til det.

Hvis p-pillerne skal bruges mod PCO (polycystisk ovariesyndrom), endometriose og akne, er der ofte bedre effekt af 3. og 4. generationspiller.

Nogle kvinder får så mange bivirkninger i form af hovedpine, akne, kvalme og humørsvingninger af 2. generationspiller, så de ikke ønsker at fortsætte. Her kan det være en fordel at skifte til 3. eller 4. generationspiller.

Hvad er risikoen ved at bruge p-piller?

P-piller har som al anden medicin bivirkninger, der skal tages i betragtning, når man skal vælge prævention. Der er risiko for blodpropper, særligt i de første 6-12 måneder efter start af p-piller.

I praksis er det sådan, at man fortsætter med sin p-pilletype, hvis man trives med dem.

Får du bivirkninger af dine p-piller, skal du tale med lægen.

Hvornår skal man ikke bruge p-piller?

 • Hvis man har, eller har haft blodpropper, eller en nær slægtning har haft en blodprop
 • Hvis man er ryger og over 35 år
 • Ved svær leversygdom
 • Ved brystkræft
 • Ved ukontrolleret højt blodtryk
 • Ved aktuel eller tidligere betændelse i bugspytkirtlen
 • Ved uafklaret blødning fra skeden 

Hvordan bruges p-pillerne?

Der findes enkeltfase og flerfase p-piller.

Enkeltfase

Hormonindholdet i enkeltfase p-piller er ens. P-pillerne tages i 21 dage og derefter holdes pause i 7 dage. Hvis der er 28 piller i pakken, er enten 4 eller 7 af dem uden hormon. Her skal du følge skemaet og tage en pille hver dag uden pause.

Du vil begynde at bløde få dage efter den sidste (aktive) p-pille.

Flerfase

Hormonindholdet i flerfase p-piller er ikke ens. Der er enten to eller tre forskellige sammensætninger - "faser". Det vigtigt at tage p-pillerne i den rækkefølge som skemaet i pakken angiver.

P-pillerne virker fra den dag, du starter med at tage dem, hvis du altså starter på din menstruations første dag. Også når du tager de uvirksomme tabletter, er du beskyttet mod graviditet.

Minipiller

Der findes lavdosis og højdosis minipiller.

Minipiller indeholder kun ét hormon (gestagen). Gestagenet påvirker slimen i livmoderhalsen, så den bliver så sej, at sædcellerne ikke kan trænge igennem. Desuden påvirker hormonet slimhinden i livmoderen, så et befrugtet æg ikke kan sætte sig fast.

Højdosis minipiller hæmmer også ægløsningen.

Minipiller skal man tage hver dag uden pause – også når man har menstruation.

Minipiller virker fra den dag, du starter med at tage dem, hvis du altså starter på din menstruations første dag. Ellers går der 7 dage.

Sikkerhed

Man bør være opmærksom på, at lavdosis minipiller skal tages på samme tid hver dag. Det skyldes den lave mængde hormon. Er man dårlig til at huske at tage minipillen, eller har man en hverdag, hvor der ikke rigtigt er en rytme eller rutine, bør man overveje om lavdosis minipiller er den rette prævention.

Hvis du bruger højdosis minipiller skal du tage dem cirka samme tid hver dag. Det har mindre betydning, hvis du tager dem lidt før eller efter det sædvanlige tidspunkt.

Hvis du kaster op eller får diarre inden for de første 3 timer, efter at du har taget minipillen, er der ingen sikker beskyttelse mod graviditet i de følgende 7 dage og det vil være en god ide yderligere at anvende hormonfri beskyttelse i resten af perioden. 

Fordele

Minipiller indeholder ikke østrogen. Både lavdosis og højdosis minipiller kan bruges af kvinder, der ammer. De fleste kvinder tåler minipiller. Der er færre bivirkninger end ved p-piller.

Ulemper

Lavdosis minipiller skal tages på samme tidspunkt hver eneste dag. Du har kun 3 timers spillerum. Hvis du glemmer at tage minipillen og overskrider de 3 timer, er du ikke længere sikkert beskyttet mod graviditet i de følgende 7 dage.

Du kan få uregelmæssig menstruation, eller menstruationen kan holde helt op. Minipiller beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme.

Egnet til

Kvinder, der ikke tåler østrogen. Kvinder der ammer.

Ikke egnet til

Hvis du ikke kan huske at tage minipillen på et bestemt tidspunkt hver dag, kan du ikke bruge lavdosis minipiller.

Bivirkninger

Som alle andre former for medicin har p-piller og minipiller bivirkninger. Disse er oftest:

 • Vægtøgning
 • Kvalme
 • Brystspændiger
 • Humørsvingninger
 • Hudpåvirkning

De nyere typer af p-pillerne menes at have færre androgene bivirkninger. Androgene bivirkninger er blandt andet uren hud, kvalme og humørsvingninger.

Fortrydelsespillen

Der kan være forskellige grunde til at man har behov for nødprævention: kondomer, der brister, man ”glemte” at bruge noget, man glemte en eller flere af sine p-piller eller minipiller.

Læs mere om fortrydelsespiller

Læs også: