Sygdomsleksikon

Hovedpine hos børn

Hovedpine er et af de hyppigste symptomer hos børn og unge. Ældre børn har hyppigere hovedpine end yngre børn.

Barnet kan have forskellige former for hovedpine, og det er vigtigt at få afdækket hvilke(n) hovedpine(r) barnet lider af, for at iværksætte den rigtige behandling.

Hyppighed

 • Tilbagevendende hovedpine ses hos ca. 4,5% af børn mellem 4-6 år, og hos ca. 27% af børn og unge mellem 14-18 år.
 • Ca. 1,5% af 12-14 årige har dagligt hovedpine, og det har stor betydning for den enkeltes trivsel og skolegang.

 

Hvordan stilles diagnosen?

 

Diagnosen stilles ved, at lægen omhyggeligt spørger ind til hvilke symptomer barnet har.
Hvor længe har hovedpinen stået på? Hvor ofte kommer hovedpinen? Hvor er hovedpinen lokaliseret? Hvordan er smerten? Hvad forværrer smerten? Hvad udløser smerten? Forekommer hovedpine/migræne i familien? Hvad gør barnet under anfald? Hvor mange og hvilke hovedpinepiller har barnet fået? Er barnet helt rask mellem anfaldene? Er eksempler på spørgsmål lægen ofte kunne stille barnet og forældrene.

Barnet/familien vil ofte blive bedt om at føre en hovedpinekalender, der nu også findes som App "Min hovedpine".
Lægen vil undersøge barnet, måle puls og blodtryk for at udelukke alvorlig sygdom, som i meget sjældne tilfælde kan være årsag til hovedpine. I de tilfælde udviser barnet hyppigst alvorlige faresignaler, eksempelvis natlige opkastninger og hovedpine, som vækker barnet om natten.

 

Forskellige former for hovedpine

 

Migræne

Migræne er en anfaldsvis middelsvær til svær hovedpine, der varer 2-72 timer. Hos yngre børn er migrænen hyppigt dobbeltsidet, mens den hos større børn og unge ofte er halvsidig. Smerterne er oftest kraftige og dunkende og forværres ved fysisk aktivitet. Smerterne ledsages ofte af kvalme og opkastninger, og børnene kan være lyd- og lysoverfølsomme. Undertiden har migrænen et forvarsel (aura) i form af synsforstyrrelser, føleforstyrrelser eller taleforstyrrelser. For at diagnosen migræne kan stilles, skal der opfyldes nogle særlige diagnostiske kriterier.

Spændingshovedpine

Hovedpinen varer mellem 30 minutter og 7 dage. Hovedpinen er dobbeltsidig pressende eller strammende af mild til moderat styrke. Smerterne forværres ikke ved fysisk aktivitet. Barnet kan være lys- eller lydoverfølsom, men der er ingen kvalme eller opkastninger. Spændingshovedpine kan inddeles i forskellige undertyper afhængig af hyppighed.

 

Behandling´

 

 • Information er meget vigtig. Barnet skal informeres i et klart og forståeligt sprog om hovedpinens karakter og behandlingsmusligheder. Det er vigtigt, at barnet føler sig trygt, og at man fjerner bekymring for alvorlig sygdom som årsag til hovedpinen.
 • Hvad udløser hovedpinen/migrænen? Hvis der findes udløsende faktorer (for lidt søvn, for lidt væskeindtag, for meget skærmtid, uregelmæssige spisevaner, stress mv.) skal de udløsende faktorer søges fjernet eller reduceret.
 • Er der konkurrerende sygdomme? (Bihulebetændelse, tænderskærringsproblematik, problemer med synet mv. skal dette afhjælpes).
 • Instruktioner hos fysioterapeut kan overvejes for at finde korrekte arbejdsstillinger og for at få relevante hjemmeøvelser mod muskelinfiltrationer.
 • Fysisk aktivitet formodes at have en gavnlig effekt på spændingshovedpine.
 • Medicinsk behandling: Når listen er gennemgået med henblik på at forebygge udløsende faktorer kan medicinsk behandling overvejes.

 

Migræne

Paracetamol eventuelt kombineret med Ibuprofen eller Motilium. Har dette ikke effekt kan man overveje næsespray med en særlig form for migrænemedicin (Triptaner), der er godkendt til børn og unge mellem 12 og 17 år. I nogle tilfælde optræder migrænen så hyppigt at man giver daglig medicin for at forebygge migrænen.

 

Spændingshovedpine

Oftest er paracetamol og ibuprofen tilstrækkelig. Det er meget vigtigt at være opmærksom på, at daglig indtag af hovedpinepiller i sig selv kan udløse hovedpine - såkaldt medicinoverforbrugshovedpine.

 

Faresignaler

 • Man bør søge læge, hvis et barn, der tidligere har været rask får kraftig hovedpine og især, hvis der sammen med hovedpinen optræder synsforstyrrelser (f.eks. dobbeltsyn) eller taleforstyrrelser, føleforstyrrelser eller nedsat kraft i arme og ben.
 • Man bør også søge læge, hvis barnets hovedpine viser tydelige tegn på forværring eller ændrer karakter eller ved symptomer på psykisk ændring.
 • Hvis barnet vågner op med hovedpine og har morgenopkastninger, bør man søge læge.  
 • Små børn (mindre end 6 år) med vedvarende hovedpine bør altid undersøges af en læge.

Hvad kan man selv gøre ved hovedpine hos børn?

Visse ting kan nedsætte risikoen for hovedpine, herunder migræne.

 • Regulering af livsstil med en regelmæssig levevis, søvn og spisetider, gerne små hyppige måltider. Vær opmærksom på, at sukker, slik og sodavand kan fremprovokere migræneanfald. 
 • Sørg for, at barnet får rigelig at drikke i løbet af dagen - gerne vand
 • Motion ½ time hver dag og afslapningsøvelser
 • Fysisk og psykisk stress i skole og hjem skal om muligt mindskes eller undgås
 • Rygning i hjemmet bør undgås
 • Børn af i dag har alt for meget stillesiddende arbejde/leg ved computeren, bevæger sig for lidt og må opfordres til at dyrke sport
 • Hovedpinedagbog er god til at påvise provokerende faktorer
 • Sørg for rigelig frisk luft og regelmæssig udluftning, hvor mange børn er samlet gennem lang tid
 • Lad eventuelt barnet bruge solbriller, hvis sollyset fremprovokerer migræne eller hovedpine
 • Ved migræne kan nogle børn have glæde af, at man massere forsigtigt hen over begge øjenbryn

Undersøgelse for hovedpine hos børn

Undersøgelser hos lægen omfatter undersøgelse af øjne, tænder, reflekser og rygsøjle. Desuden undersøges om der er muskelinfiltrationer i ryg, skuldre, hals og nakke og der tages blodtryk.

Diagnosen migræne og spændingshovedpine stilles på sygehistorien og ved at undersøge barnet, men kan ikke stilles ved blodprøver. Diagnosen er sædvanligvis let, og der er sjældent grund til yderligere undersøgelser som fx røntgenfotografering af hjernen med CT- eller MR-scanning.Medicinsk ordbog

Hvad betyder de medicinske og lægefaglige ord?

Apotekets SMS-service

Få en sms når du skal tage din medicin

Tilmeld dig her