Sygdomsleksikon

Kæledyrsallergi

Der er kæledyr i mere end halvdelen af alle danske hjem. Pattedyr har allergener, dvs. allergifremkaldende stoffer i deres hudskæl, pels, spyt og talgkirtler.

Gnavere som rotter, mus, kaniner og marsvin har også allergener i deres urin. Allergi for kæledyr er en af de hyppigste årsager til indendørs allergi.

Hyppighed

Blandt voksne har 14 % overfølsomhedsantistof rettet mod dyr. Disse personer har dog ikke alle symptomer på allergi. Kæledyrsallergi er oftest allergi for pattedyr, sjældent for fugle.

Årsager til kæledyrsallergi

Allergenerne, dvs. de allergifremkaldende stoffer, sidder på ganske små partikler, som kan holde sig svævende i luften i mange timer.

De spredes også let, bl.a. med vores tøj. Der kan fx påvises allergener fra kat på steder, hvor der aldrig har været katte - men kun katteejere.

Tidligere mente man, at fjerallergi var et stort problem, fordi mange havde problemer med fjerdyner. Det har vist sig, at der næsten altid er tale om husstøvmideallergi, for dynerne kan være fulde af disse mider.

Symptomer på kæledyrsallergi

De mest almindelige symptomer er:

  • Helårssnue
  • Astma
  • Nældefeber

Hvad kan man selv gøre mod kæledyrsallergi?

Risikoen for at udvikle allergi for kæledyr er højere, hvis man har:

  • Allergi i forvejen - fx overfor pollen
  • Forældre eller søskende med allergi

Hører man selv eller andre i husstanden til disse grupper, bør man tænke sig om en ekstra gang inden man anskaffer kæledyr (pattedyr).

Dyr, fx kaniner, der holdes udendørs, giver mindre kontakt med allergenerne og dermed formentlig mindre allergirisiko. Omvendt vil dyr inde, og specielt i soverum, betyde, at man udsættes for mange allergener i en stor del af døgnet.

Har man udviklet en allergi for et kæledyr fx kat, kan det blive nødvendigt at:

  • Familiemedlemmer skifter tøj efter kontakt med kat eller besøg i hjem med kat
  • Vælge sidekammerater i skolen uden kat
  • Undgå (tæt) garderobe- og kontorfællesskab med personer, der er i daglig kontakt med kat

Selvom der ikke længere er kæledyr i hjemmet, vil der stadig være allergener i uger til måneder efter. Det kan være nødvendigt at udskifte faste gulvtæpper og polstrede møbler.

Undersøgelse ved kæledyrsallergi

Hvis man har astma eller helårssnue, bør man tale med sin læge. Ofte vil der være behov for en eller flere undersøgelser for allergi måske hos en specialist.

Der kan blive tale om blodprøver, prikprøver på huden eller målinger af lungernes funktion (pusteprøver).

Forløb

Ofte kommer der nyseture, øjenkløe med tæthed og kløe i næsen, blot man har været sammen med dyr i kort tid.

Bliver man på stedet, kan der optræde astma med åndenød. Er man meget allergisk, kan astmaen blive så svær, at man må indlægges.

Allergisymptomer kan forværres nogle timer efter kontakt med dyr. Dette kaldes senreaktioner. Typisk vil allergikeren vågne op med symptomer, specielt astma, natten efter kontakt med et dyr, som ikke tåles.

Senreaktioner kan holde sig dagevis.

Hos nogen kan det at have rørt ved et dyr give kløende udslæt i form af nældefeber.

Behandling af kæledyrsallergi

Hvis det ikke er muligt helt at undgå kæledyrene og deres allergener, kan behandling med medicin komme på tale - enten hele året eller i visse perioder.

Den allergiske snue behandles som høfeber med forskellige former for antihistamin og binyrebarkhormon.

De letteste tilfælde kan forbygges med en antihistamintablet før besøg i hjem med kæledyr. Det gælder også en evt. nældefeber.

Den medicinske behandling af den allergiske astma svarer til behandling af anden astma.

Allergivaccination (hyposensibilisering) kan mindske symptomerne ved allergi for (hund og) kat. Ved behandlingen gives indsprøjtninger med stigende mængder allergen fra den dyreart, man ikke tåler, en gang om ugen gennem nogle måneder.

Kroppen vænner sig på den måde til allergenerne. Derefter overgår man gradvist til behandling hver 6.-8. uge. Der behandles i 3 - 5 år. Så holder virkningen i en længere årrække, måske resten af livet.

Ved kæledyrsallergi fjernes allergien sjældent helt, og man skal ikke regne med at kunne beholde et dyr, man er blevet allergisk overfor. 

Læs beskrivelsen fra min.medicin.dk

 


Medicinsk ordbog

Hvad betyder de medicinske og lægefaglige ord?

Apotekets SMS-service

Få en sms når du skal tage din medicin

Tilmeld dig her