Sygdomsleksikon

Klamydia

Klamydia er en kønssygdom, som smitter ved ubeskyttet sex. Der er tale om en infektion med en bakterie (Chlamydia trachomatis), som giver betændelse i urinrøret og på livmoderhalsen.

Hyppighed

Klamydia er en meget udbredt kønssygdom. Ca. 5% af alle seksuelt aktive unge mellem 18-22 år er smittet. De fleste har ingen symptomer, men kan alligevel smitte andre.

Årsager til klamydia

Klamydia skyldes infektion med en bakterie, der benævnes Chlamydia trachomatis. Bakterien kan kun leve i slimhinden.

Man kan derfor kun blive smittet ved ubeskyttet sex og ikke fx ved at dele toilet eller håndklæde med en smittet person.

Symptomer på klamydia

Mange har ingen symptomer.

Kvinder kan have:

  • Udflåd
  • Svie ved vandladning
  • Pletblødning
  • Underlivsbetændelse

Mænd kan have:

  • Udflåd fra urinrøret
  • Svie ved vandladning
  • Betændelse af bitestiklen

Faresignaler

Kvinder, der er smittet med klamydia, kan få betændelse i æggelederne eller underlivsbetændelse. Det skyldes, at klamydia mikroorganismen vandrer fra livmoderhalsen op gennem livmoderen og ud i æggelederne.

Der er nogle situationer, hvor der er større risiko for, at klamydia spreder sig op i underlivet. Det gælder fx i forbindelse med oplægning af spiral og i forbindelse med abortindgreb.

Det er ikke altid, at kvinder mærker, de har underlivsbetændelse, men smerter eller ubehag i underlivet skal give mistanke. Hvis man ikke bliver behandlet i tide, kan underlivsbetændelsen bevirke, at æggestokkene bliver beskadiget, hvorfor æg ikke kan vandre fra æggestokkene ned i livmoderen.

Herved opstår nedsat evne til at få børn (sterilitet). Samtidig er der øget risiko for at få en graviditet udenfor livmoderen.

Mænd kan tilsvarende få betændelse i den ene bitestikel, fordi klamydia spreder sig fra den yderste del af urinrøret op til bitestiklen. Herved kan der opstå en øm hævelse af den ene side af pungen. Mænd bliver ikke sterile, fordi kun den ene bitestikel rammes.

Hvis man bliver behandlet i tide for klamydia, kan man undgå at få komplikationer til infektionen.

Hvad kan man selv gøre ved klamydia?

Hvis man i en periode har dyrket usikker sex uden brug af kondom, vil det være en god ide at gå til læge og få taget en prøve. Den praktiserende læge vil altid kunne hjælpe.

I visse større byer findes specielle klinikker, hvor man kan henvende sig mere anonymt og få taget prøven for klamydia.

Alternativt kan man købe en klamydia hjemmetest på apoteket.

Den eneste måde at undgå smitte er ved konsekvent at bruge kondom, når man er sammen med en ukendt partner.

Undersøgelse for klamydia

Undersøgelse ved læge

Når man bliver undersøgt for klamydia, tager lægen med en vatpind en sekretprøve fra urinrøret og livmoderhalsen. Prøven sendes til laboratoriet, hvor man undersøger for klamydia bakterien.

Hos nogle læger kan man også få taget prøven ved at undersøge en dråbe urin hos mænd, og hos kvinder en smule væske fra skeden (pipette-prøve). Resultatet af undersøgelse foreligger efter ca. 3-7 dage.

Hjemmetest for klamydia

Der findes hjemmetest til både kvinder og mænd. Hos kvinden tages prøven med vatpind fra skeden. Hos mænd tages prøven fra urinrør eller urin.

Tester du dig selv for klamydia, skal du naturligvis kontakte din læge, hvis prøven er positiv.

Behandling af klamydia

Klamydia er let at behandle med antibiotika i form af et makrolid eller tetracyklin. Efter 7-10 dage er klamydia svundet, og man kan ikke føre smitten videre.

Så længe man går til undersøgelse og får behandling, skal man enten undlade samleje eller kun dyrke sikker sex med kondom.

Forebyggelse af klamydia

Det er helt afgørende, at den eller de personer, man har været sammen med de seneste ca. 6 måneder, bliver undersøgt for klamydia. Hvis det ikke sker, er der stor risiko for, at man bliver smittet igen.

Graviditet og smitte

Gravide smittet med klamydia kan ved fødslen overføre infektionen til det nyfødte barn. Dette vil vise sig ved øjenbetændelse 1-2 uger efter fødslen.

Klamydia kan ligeledes findes i barnets urinrør.

Hvis man er smittet med klamydia, vil det ikke påvirke barnet under graviditeten.Medicinsk ordbog

Hvad betyder de medicinske og lægefaglige ord?

Apotekets SMS-service

Få en sms når du skal tage din medicin

Tilmeld dig her