Sygdomsleksikon

Soleksem

Soleksem er en meget almindelig hudsygdom som rammer ca. 15% af befolkningen i de skandinaviske lande. Det er overvejende unge kvinder i alderen 10-30 år, som udvikler sygdommen.

Der er tale om en forbigående eksem i forårs- og sommermånederne, som opstår ved udsættelse for solens ultraviolette stråler. Sygdommen kaldes også polymorft lysudslæt.

Hyppighed

Soleksem forekommer hos ca. 15% af befolkningen. 85% af tilfældene ses hos piger og kvinder i 10-30 års alderen.

Lys hudtype med kun lidt pigment øger risikoen for at sygdommen opstår. Mørkere pigmenterede personer kan dog også få soleksem.

I visse familier er sygdommen hyppig, hvilket tyder på, at en arvelig faktor kan have betydning.

Årsager til soleksem

Sygdommen skyldes meget stor følsomhed over for solens ikke-synlige ultraviolette stråler.

Fordeling af årsager:

  • Hos ca. halvdelen er der tale om overfølsomhed over for de såkaldte UVA stråler, som er langbølget (320-400 nm) ultraviolet lys.
  • Ca. ¼ er overfølsom over for de såkaldte UVB stråler, som er kortbølget (28-320 nm) ultraviolet lys.
  • Endelig vil ca. ¼ være overfølsom over for både UVB og UVA strålerne.

Når personer med øget tendens for soleksem udsættes for sollys, typisk i de tidligste forårsmåneder, fremprovokeres der i løbet af 2-3 dage en eksemreaktion med kløe og udslæt. Bliver man udsat for stærk sollys under skiferie eller solarielys kan det også fremkalde sygdommen.

Man mener, at sollyset fremmer dannelsen af et fremmed æggehvidestof (protein) i huden som derefter udløser eksemet.

Symptomer på soleksem

Sygdommen kan have forskellige symptomer fra person til person. Hos de fleste opstår stærk kløe i de hudområder, som har været udsat for stærk sollys, det er typisk:

  • ansigtet
  • hals
  • øverste del af bryst og ryg
  • arme og ben.

Samtidig fremkommer et rødligt udslæt med små knopper eller blærer.

Udslættet begynder ofte i maj måned og svinder i løbet af juli måned. Nogle vil kun opleve få udbrud, mens andre vil være plaget i årtier.

Faresignaler

Udslæt som opstår i forbindelse med, at man har været udsat for sollys, skal altid mistænkes for at være soleksem.

Der findes dog en række andre sygdomme, som kan give lignende symptomer. Det gælder eksempelvis personer, der bliver lys-overfølsomme efter indtagelse af medicin.

Nældefeber kan også udløses af sollys.

Øget lys-overfølsomhed kan også være led i bindevævssygdommen lupus erythematosus eller skyldes ophobning i huden af porfyriner som led i hudsygdommen Porfyria cutanea tarda.

Man bør derfor altid konsultere sin læge for sikkert at få fastslået, at det drejer sig om soleksem og ikke en anden sygdom.

Hvad kan man selv gøre ved soleksem?

Hvis man et forår har reageret med soleksem, skal man i de efterfølgende år beskytte sig med solcreme med høj solfaktor, så man opnår høj beskyttelsesgrad.

Helst skal man bruge et produkt som både beskytter mod UVB og UVA strålerne.

Solfaktorpræparatet skal anvendes på de sol-udsatte hudområder. Samtidig kan man med fordel anvende en luftig beklædning som også vil yde beskyttelse.

Generelt bør man undgå solbadning eller at blive udsat for stærk sollys. Ligeledes bør man ikke anvende solarium.

Under vinterferie hvor lyset kan være stærkt og samtidig ofte reflekteres af sneen, skal man være ekstra forsigtig og altid anvende høj solfaktor.

Er man meget plaget af soleksem, kan man blive hærdet hos hudlægen ved at få lysbehandling i marts-april måned.

Undersøgelse for soleksem

De fleste, som har soleksem, har ikke behov for at blive undersøgt nøjere. Både patienten og lægen kender reaktionen, og ved de rigtige forholdsregler kan man ofte forhindre større udbrud.

Hos hudlægen eller på en af landets hudafdelinger kan man blive undersøgt og dermed få fastslået om det drejer sig om overfølsomhed overfor UVB, UVA eller begge lystyper.

Forløb

Det er umuligt at forudsige forløbet hos den enkelte person, der bliver ramt af soleksem. Hos nogle ses kun et enkelt eller få udbrud, andre kan have svære udbrud i mange år. Der er dog en tendens til at huden spontant hærdes og at sygdommen derefter går i ro.

Behandling af soleksem

Det simple råd som at minimere udsættelse for stærk sollys vil ofte forbedre tilstanden.

Passende beklædning som dækker vil ofte hindre udbrud, men ikke altid.

Anvendelse af solfaktor med høj beskyttelsesgrad anbefales til alle med soleksem.

Er dette ikke tilstrækkeligt kan man forsøge at hærde huden ved at behandle med den type ultraviolet lys, som man tolererer i de tidligste forårsmåneder.

Der er ofte tale om, at man giver UVB lysbehandling 3 gange om ugen til de, som er overfølsomme overfor UVA. Omvendt kan man anvende UVA behandling til dem, der er overfølsomme overfor UVB.

Andre behandlingsmuligheder omfatter såkaldt PUVA lys og tabletter med azathioprin, der hæmmer eksemet.Medicinsk ordbog

Hvad betyder de medicinske og lægefaglige ord?

Apotekets SMS-service

Få en sms når du skal tage din medicin

Tilmeld dig her