Sygdomsleksikon

Øjenbetændelse hos børn

Øjenbetændelse kaldes også for conjunctivitis eller slimhindebetændelse. Det er den hyppigste af alle øjensygdomme. Den er i langt de fleste tilfælde godartet og let at behandle. Betændelsen kan dog i sjældne tilfælde gribe over på selve øjet, ofte hornhinden.

Øjenbetændelse hos børn forekommer ret hyppigt. Mest i forbindelse med forkølelse eller almindelige børnesygdomme. Således er øjenbetændelsen bare en irritation i øjnene, der opstår samtidigt med en almen virusinfektion.

Årsager til øjenbetændelse hos børn

Hos børn er tårevejene relativt snævre, og der kommer derfor et dårligt tåreafløb når slimhinderne hæver under en forkølelse. Tårevejene løber nemlig ned i næsen og svælget netop hvor forkølelsen i forvejen sidder!

Hvis der kommer stop i tårevejene, kan der let komme betændelse i den stillestående tårevæske i tåresæk og tåreveje. Snævre tårekanaler kan også medføre, at barnet hyppigt har øjenbetændelse eller øjne, som løber i vand.

Nyfødte kan være blevet smittet på vej ud ad skeden med kønssygdomme som gonorre, herpes virus eller klamydia ( udbrud 6-8 dage efter smitte). Sygdommene kan give ganske kraftig øjenbetændelse, som kræver hurtig behandling.

Endelig kan der være tale om en meget smitsom virus øjenbetændelse, som kaldes Adenovirus øjenbetændelse.

Symptomer på øjenbetændelse hos børn

Ved virusinfektion

Ofte er der mange i barnets omgangskreds, børnehave eller institution, der har øjenbetændelse. Symptomerne ved virusinfektionen er ofte:

 • Vandig tåreflod
 • Lidt pus (betændelse) om morgenen.
 • Nogen kløe og irritation, men ikke så meget som ved øjenallergi.
 • Sløret syn
 • Rødme i hele øjet.
 • Ømme kirtler ( lymfeknuder foran øret).

Der er for det meste samtidig forkølelsessymptomer fra samme virus. Sygdommen går over af sig selv efter 1-2 uger.

Ved bakteriel infektion

Bakteriel infektion giver en pus lignende sekret i øjet (gule klatter). Man kan foretage en dyrkning af det, for at bestemme, hvilken bakterie det drejer sig om, og hvilken behandling, der vil være mest effektiv.

Faresignaler

Egentlige smerter, blødninger i slimhinden, sejt trådet sekret eller meget pus er symptomer, hvor man bør søge læge.

Hvad kan man selv gøre øjenbetændelse hos børn?

Ved alle former for øjenbetændelse skal man forsøge ikke at sprede smitten fra det ene øje til det andet. Det sikres med grundig håndhygiejne med hyppig håndvask og aftørring.

I institutioner må man sørge for, at børn ikke anvender samme håndklæder, klude eller servietter. Pus kan eventuelt fjernes med et stykke fugtigt vat. Husk aldrig at bruge samme stykke vat til begge øjne!

Hvis ikke symptomerne bedres i løbet af en uge, bør barnet tilses af en læge. Følg lægens anvisninger, samt hans retningslinjer for, hvornår barnet kan komme tilbage i institution eller skole.

Børn må ikke komme i institution og bør tilses af en læge, hvis:

 • Der er øjenbetændelse med meget pus
 • Øjenbetændelse med almen påvirkning og lysskyhed

Men når behandling er startet med antibiotika kan barnet starte igen efter 2-3 dage.

Snævre tårekanaler

Snævre tårekanaler er almindelige hos små børn. Som regel bliver tåreafløbet bedre når barnet når et - års alderen, man siger populært, at det er samtidig med, at et - års tanden kommer.

Bliver tåreafløbet imidlertid ikke bedre, kan man, i meget få tilfælde, gennemføre en tårevejsskylning, sondering og udvidelse af tårevejene.

I de fleste tilfælde er det nok at massere tåresækken flere gange dagligt, for at stimulere tåregennemløbet hos barnet.

Undersøgelse for øjenbetændelse hos børn

Husk at fortælle lægen,

 • hvornår betændelsen startede
 • hvad der eventuelt har været behandlet med
 • eventuelle andre sygdomme hos barnet.

Øjenlægen vil foretage en synsprøve, hvor han bestemmer synets og øjets brillestyrke.

I en spaltelampe undersøges hornhindens klarhed og det forreste øjenkammer. Lægen vurderer rødmen i øjet, og der ses efter, at der ikke er betændelse inde i øjet.

Slimhinden i øjet vurderes. Her kan man se om der er pus eller hævelse. Øjenlægen kan således vurdere, hvilken type betændelse det drejer sig om.

Er der meget pus, kan det være nødvendigt at tage sekret fra øjet, for at finde frem til hvilken bakterie der er tale om, så man kan behandle med den rigtige medicin.

Forløb

I langt de fleste tilfælde er øjenbetændelse en ganske almindelig og godartet lidelse som forkølelse. I få tilfælde kan der dog komme ar og sammenvoksninger i slimhinde, eller der kan komme betændelse i hornhinden.

Behandling af øjenbetændelse hos børn

I milde tilfælde af bakteriel infektion er antibiotisk behandling som regel ikke nødvendig. Man kan nøjes med at skylle øjet i sterilt saltvand. Kun få tilfælde behandles med antibiotika.

Ved antibiotisk behandling bruges oftest øjendråber/ salve med fusidinsyre eller kloramfenikol.Medicinsk ordbog

Hvad betyder de medicinske og lægefaglige ord?

Apotekets SMS-service

Få en sms når du skal tage din medicin

Tilmeld dig her