Mundtørhed 

Mundtørhed lyder måske ikke så alvorligt, men for mange er det et generende symptom på en sygdom eller bivirkning af medicin.

Mundtørhed lyder måske ikke så alvorligt, men for mange er det et generende symptom på en sygdom eller bivirkning af noget medicin, de tager.

Det er ofte hos tandlægen, følgerne af mundtørhed konstateres. Det er følger som huller i tænderne, syreskader og svampeinfektioner, der opstår pga. mangel på spyt.

Tal med lægen og tandlægen

Hvis mundtørheden er en bivirkning af medicin, kan du tale med lægen om muligheden for at skifte til et andet lægemiddel med tilsvarende effekt men uden mundtørhed som bivirkning, nedsætte dosis eller fordele medicinen over flere mindre doser eller tage medicinen på et andet tidspunkt.

Da mangel på spyt og mundtørhed er skadeligt for dine tænder, er det vigtigt at inddrage din tandlæge.

Tandlægen kan lave en måling af, hvor meget spyt du danner. Tandlægen kan også vejlede dig i, hvordan du mindsker risikoen for at skade dine tænder. 

Du kan læse meget mere om mundtørhed i vores brochure

Se også brochuren i pdf-version

Hvad kan du selv gøre?

Du kan selv gøre noget for at lindre og nedsætte gener ved mundtørhed. En god mundhygiejne er vigtig. Du kan også drikke vand, bruge tyggegummi eller andre produkter udviklet til mundtørhed. Du kan læse flere gode råd i brochuren eller spørge på apoteket.
 

Sygdomme der kan give mundtørhed

Sygdommen Sjögrens syndrom er særligt kendt for symptomet mundtørhed, men andre sygdomme kan også give mundtørhed. Læs mere om nogle af dem i sygdomsleksikon.
 
Diabeteskampagnen

Medicin der kan give mundtørhed

Den hyppigste årsag til mundtørhed er brug af medicin. Bruger du flere typer af medicin, kan mundtørheden bliver endnu værre. Læs mere om medicin, der kan give mundtørhed.
 

Test dig selv

Se hvor meget du ved om mundtørhed - prøv vores quiz.
 
Ehandel mus

Apotekets webshop og online rådgivning

I webshoppen kan du købe produkter, der hjælper mod mundtørhed. Du kan få online rådgivning af apoteket undervejs.
 
Find dit apotek

Find apotek

Søg efter apotekernes åbningstider, adresser og telefonnumre.

Se oversigten

Spørg apoteket om din medicin døgnet rundt.

Chat direkte eller ring på
Tlf: 8020 2407